Eu și Banii | Un jurnal personal de aventuri financiare | Capitolul 8

PUTEREA DE CUMPĂRARE | Dacă din fericire, avem opțiunea de a câștiga 100.000 de lei acum sau 100.000 de lei peste trei ani. În ciuda valorii nominale egale, cei 100.000 de lei de astăzi valorează mai mult și au o utilitate superioară decât peste trei ani, din cauza costurilor de oportunitate asociate cu întârzierea. Pe scurt, un câștig întârziat este o oportunitate ratată.

Eu și Banii | 8th PUTEREA DE CUMPĂRARE

În timp ce soarele cobora sub orizont, aruncând o strălucire caldă peste valea liniștită, Ada își privea părinții și bunicii îngrijindu-și cu sârguință ogorul. Le aprecia atenția, dedicarea și răbdarea, conștientizând că, la fel ca și creșterea unei recolte sănătoase, succesul financiar necesita disciplină ritmică, planificare pe termen lung și anticiparea evenimentelor neprevăzute.

Dornică să învețe mai mult și mai mult, își aștepta prietenii cu nerăbdare.

Ada: Spuneți-mi ce știți despre inflație. Tot am auzit acest termen menționat încontinuu la știri. În ultimul timp, mama este tot mai agitată și spune mereu că nu ne mai ajung banii de hrană și de întreținere a gospodăriei.

Daniel: Eu am învățat la școală că inflația este caracterizată de creșterea nivelului generalizat al prețurilor bunurilor si serviciilor aflate in circulație.

George: De aceea, inflația determină scăderea puterii de cumpărare a oamenilor cu aceeași unitate monetară. Altfel spus, inflația este o situație în care banii noștri nu mai cumpără la fel de mult ca înainte, deoarece serviciile și produsele costă mai mult acum.

Rareș: Aham… mi-am auzit părinții și bunicii vorbind recent despre faptul că laptele și pâinea costau mult mai puțin înainte. Aceasta cred că-i inflația. Corect?

George: Dap. Să văd dau un exemplu mai concret. În anul 2000, un spectator putea cumpăra un bilet de film cu aproximativ 13-15 lei. Astăzi, costul mediu al unui bilet la film este de aproximativ 20-25 lei. În concluzie, în urmă cu 3 ani, o persoană putea cumpăra două bilete cu 30 lei, dar astăzi, cu aceiași 30 lei poate cumpăra doar un bilet. Putem spune că moneda are mai puțină valoare acum decât înainte, din cauza inflației.

Ana: Totuși, de ce ar trebui să ne încărcăm creierul cu termeni așa greu de înțeles?

Ada: Pentru mine este la fel de complicat de înțeles, Ana, dar mă străduiesc să țin pasul cu băieții. Sper că explorând acest subiect vom putea să aflăm de ce le este greu părinților și bunicilor noștri să facă față cheltuielilor curente, în anumite perioade de timp.

Daniel: Mda… inflația are un efect în întreaga economie. Unii oameni trebuie să limiteze cantitatea de articole de lux pe care le cumpără cu regularitate, în timp ce alți oameni trebuie să poată acoperi costurile pentru necesități zilnice, cum ar fi mâncarea și întreținerea locuinței, poate chiar chiria.

Ada: Înțeleg că magazinele vând mai puține produse, iar economia în general are de suferit.

George: Exact! Vă propun să facem un exercițiu de imaginație. Să presupunem că pe parcursul următorilor 10 ani prețurile produselor pe care le cumpărăm se dublează. Dacă venitul părinților noștri s-ar dubla de asemenea, ei vor cumpăra: A. Mai puțin decât cumpără acum? B. La fel cât cumpără acum? C. Mai mult decât cumpără acum?

Ana: Parcă ne-ai întins o capcană. Mi-e și teamă să răspund, nu cumva să greșesc.

Daniel: Păi, ce crezi, iei vreo notă proastă? Eu zic că ar trebui să ne adresăm mai des astfel de întrebări unii altora. Răspunsurile pot varia dar răspunsul corect este ˝dublarea venitului ne va permite să ne păstrăm nivelul de trai actual chiar dacă prețurile bunurilor pe care le cumpărăm se dublează˝.

George: Dacă-mi dați voie, vă mai provoc pe această temă. Imaginați-vă că rata dobânzii la contul de economii al familiei voastre este de 1 % pe an, iar inflația anunțată este de 2 % pe an. După un an, cu banii din cont părinții voștri vor putea cumpăra A. Mai mult decât în prezent, B. Exact la fel ca în prezent sau C. Mai puțin decât în prezent?

Daniel: În primul rând, rata inflației de 2% este mai mare decât dobânda de 1% a economiilor personale, ceea ce înseamnă că cel care economisește a pierdut putere de cumpărare din cauza inflației. Eu cred că răspunsul corect este ˝mai puțin˝.

George: Mama mi-a arătat un mod practic prin care să pot înțelege inflația. Economisirea banilor este ca și cum aș face un pas înainte de la punctul A (unde mă aflu acum din punct de vedere financiar) la punctul B (unde doresc să ajung). Iar inflația este ca și cum aș face un pas înapoi. Mi-a mai supus că inflația crește prețul bunurilor și serviciilor și erodează dobânda obținută din economii și investiții, în special din conturile cu dobândă mică.

Rareș: Eu am auzit și de termenul de deflație, care pare să fie opusul inflației și care poate fi la fel de periculos, într-un context dat.

Ada: Ce este deflația?

George: Deflația este un fenomen economic caracterizat, de data aceasta, prin scăderea generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor. 

Daniel: Altfel spus, deflația poate influența semnificativ economia națională la fel ca și inflația, pentru că prețurile sunt scăzute, iar banii au o valoare ridicată.

Ana: Nu înțeleg! De ce ar fi rău dacă scad prețurile, iar banii au o valoare ridicată? Asta ar trebui să fie foarte bine, mai ales pentru noi.

Rareș: Vă dau eu un exemplu. În cazul hranei necesare traiului zilnic, deflația poate determina scăderea prețurilor în mod constant și continuu, cel mai adesea la alimente. Deși poate părea benefic inițial, o deflație persistentă poate afecta agricultorii, fermierii și comercianții, deoarece acestora le vor scădea profiturile și vor întâmpina reale dificultăți în a-și menține afacerile.

George: Să spunem că un magazin vinde o jucărie la 15 lei, dar nimeni nu o cumpără. În speranța că va vinde, comerciantul reacționează scăzând prețul la 10 lei. Aceasta face ca oamenii să se aștepte ca prețul să continue să scadă, așa că rămân și așteaptă. Dorind să recupereze cel puțin o parte din pierderi, comerciantul scade și mai mult prețul, la 7,50 lei, ceea ce reprezintă jumătate din prețul inițial. Astfel, banii clienților au de două ori mai multă valoare decât înainte. De aceea, acest fenomen se numește deflație.

Daniel: La început, deflația poate să nu sune atât de rău, Ana, precum spui. Banii care au o valoare ridicată sunt buni, nu-i așa? Însă, dacă oamenii știu că prețurile vor scădea, credința comună este că nu vor cheltui deloc bani în speranța că prețurile vor scădea și mai mult. Prețurile mai mici sunt bune pentru clienți, dar defavorabile pentru întreprinzători și comercianți.

George: Da, în context de deflație, părinții, bunicii și prietenii noștri aleg să evite să cheltuie, pentru că se așteaptă ca prețurile să scadă în continuare, ceea ce poate conduce la o scădere a cererii și ca atare, la o stagnare a economiei.

Ana: Înțeleg! Seamănă puțin cu situația economică din pandemie, când oamenii nu prea mai cumpărau produse.

Ada: Da, doar că atunci, mama și tata chiar au economisit bani, pe care ulterior i-au cheltuit, din păcate.

Rareș: Uite, eu tocmai m-am uitat pe net și scrie că deflația poate favoriza și șomajul, pentru că aceasta conduce adesea la scăderea investițiilor în economie. Din cauza profitului scăzut sau a pierderilor înregistrate, unii antreprenori sunt nevoiți să reducă producția, să ˝înghețe˝ salariile actuale sau să le reducă, sau să își concedieze angajații și chiar să ajungă să intre în faliment.

Daniel: Asta înseamnă, nu doar că angajații își pot pierde locurile de muncă, dar aceștia pot avea reale dificultăți în a-și găsi un nou loc de muncă din cauza mediului economic incert.

Rareș: În concluzie, deflația înseamnă că banii valorează mai mult, dar sunt și mai puțini din cauza lipsei de cheltuieli, a salariilor mici și a șomajului ridicat.

George: Întotdeauna am fost curios în legătură cu modul în care economia și banii au modelat societatea noastră. Am aflat multe informații și astăzi. Vă mulțumesc!

Daniel: Am o idee! Dacă tot ne place așa de mult să ne documentăm, cum ar fi să povestim și altora despre ceea ce aflăm noi. Ar putea fi o bună ocazie să creștem nivelul educației financiare și de cultură generală în comunitatea noastră. M-aș simți tare bine știind că am contribuit la consolidarea bunăstării tinerilor din sat.

 

Photo by Alexander Grey on Unsplash

PAGINĂ DE JURNAL | Puterea de cumpărare a ta și a familiei tale

Gândește-te la părinții tăi și analizează-le retrospectiv comportamentul atunci când se confruntă cu faptul că produsele pe care le cumpără în mod obișnuit devin brusc mai scumpe. Care este primul lor impuls? Ce anume cumpără? Ce anume îți amintești că renunță să mai achiziționeze în această situație?

Într-o situație de criză (de exemplu, în pandemia COVID), ce cantitate de produse de primă necesitate au cumpărat părinții tăi?

Pentru a aprofunda subiectul:

  1. Urmărește videoclipul ˝Ce este inflația?˝ | by CNN 10

 

 

Aproape totul se scumpește, pe măsură ce economiile națiunilor, alimentate de stimulente, își revin, iar oamenii cheltuiesc din nou pentru cumpărături, călătorii și mese în oraș. Din păcate, efectele pandemiei sunt încă prezente, iar problemele lanțurilor de aprovizionare arată că oferta nu satisface cererea, ceea ce face ca prețurile să crească și mai mult.

Continuă cu următoarele 3 topicuri:

2. Verifică dacă ai răspuns corect la cele două întrebări lansate de George în acest capitol.

3. Răspunde întrebării: Cum ar putea evolua prețul general al alimentelor și ce se poate întâmpla cu puterea de cumpărare a familiei tale într-o situație similară?

4. În continuare: Referitor la inflație, care sunt aspectele pozitive asupra finanțelor proprii, asupra familiei și asupra economiei ? Dar cele negative?

 

Află detalii referitoare la Ce anume influențează valoarea banilor? și Cum poate fi controlată inflația? | by Banca Centrală a Australiei

 

Acest videoclip oferă o introducere distractivă și utilă referitoare la motivele pentru care se schimbă prețurile, cererea și oferta, inflația, ratele dobânzii, rolul Băncii Centrale și modul în care ratele variabile ale dobânzii afectează prețurile și determină inflația.

Știai că…

Gestionarea defectuoasă a economiei poate conduce adesea la creșterea ratei inflației.

Inflația este o metodă de contracarare a perioadelor de deflație, pe care băncile centrale o utilizează uneori în economie.

După toate aparențele, recenta pandemie COVID-19 va influența evoluția inflației și în următorii ani.

Ca urmare a unei deflații semnificative, în anii 1990, Japonia a suferit o recesiune de 10 ani cunoscută sub numele de „deceniul pierdut”.

Deflația a contribuit în mare măsură la peisajul economic sumbru din timpul descris în SUA ca fiind ˝Marea Depresiune Economică˝ din anii 1930.

Inflația este un indicator important pentru că afectează costul produselor pe care consumatorii aleg să le cumpere. Specialiștii sunt de părere că o rată a inflației constantă și previzibilă este ideală. Atunci când inflația este prea mare, bunurile și serviciile costă mai mult, iar consumatorii cheltuiesc mai puțin.

Istoric, rata medie a inflației pe termen lung se situează în jurul valorii de 3%, iar rata inflației țintă a Băncilor Centrale variază de la un stat la altul în funcție de politicile monetare. Oricare ar fi situația, menținerea unei rate stabile a inflației ar trebui să fie aliniată sistemului de menținere a unui nivel maxim de ocupare a forței de muncă și de stabilitate a prețurilor.

Când rata inflației este stabilă, familiile sunt capabile să își prevadă cu exactitate costurile, fie că este vorba de costul bunurilor de consum sau al creditelor angajate.

Valoarea actuală a unui flux de numerar viitor se calculează prin împărțirea fluxului de numerar viitor la un factor de actualizare care include perioada de timp care va trece și ratele dobânzii preconizate. Valoarea viitoare a unei sume de bani din prezent se calculează prin înmulțirea sumei de bani cu o funcție a ratei de rentabilitate așteptate pe perioada de timp preconizată.

Astfel, așa-zisa Regulă 72 este o modalitate empirică pe care o putem folosi pentru a calcula în cât timp banii noștri își pierd din valoare dacă nu sunt investiți și nu sunt protejați de inflație. Să presupunem că rata anuală a inflației este de 4,24%. Împărțim 72 la rata anuală a inflației (72 : 4,24 = 17 ani), iar rezultatul estimează grosier în câți ani prețurile se vor dubla dacă inflația anuală de 4,24% rămâne constantă. Cu alte cuvinte, formula ne arată cu aproximație numărul de ani în care banii își vor pierde jumătate din valoarea actuală.

 

Câștigă bani cu inteligență, economisește-i cu consecvență și cheltuie-i cu înțelepciune!

 

În cazul în care consideri că opinia ta poate fi valoroasă pentru comunitatea oamenilor preocupați de educația financiară, ne poți lăsa comentariul tău mai jos.

Lasă un răspuns

Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale.

Citeste mai mult

Tu știi valoarea averii pe care o deții?

VALOAREA NETĂ PERSONALĂ
Dacă vrei să descoperi cât îți valorează averea, este important să-ți măsori valoarea netă personală. Așa, vei avea un bun indicator al sănătății tale financiare și vei avea un reper măsurabil cu care vei putea lucra îndeaproape.

citeste mai mult »
Cum să-mi lansez prima afacere?

TOTUL ÎNCEPE ODATĂ CU VIZIUNEA
Micile afaceri joacă un rol important în economia oricărei societăți. Atunci când antreprenorul la început de drum își înființează o firmă, capitalizează pe oportunitatea de a-și testa ideile de afaceri pe o anumită piață.

citeste mai mult »