Economisește, Cheltuie, Partajează, Bugetează pe ritmuri de Rap

Photo by Volha Milovich on Unsplash

Dacă ai talente pe care le conștientizezi, dar pe care nu le pui prea des la treabă pentru a obține succesul în cotidian, este timpul să te lași provocat(ă) să începi să capitalizezi pe potențialul propriu.

ECONOMISEȘTE, CHELTUIE, PARTAJEAZĂ, BUGETEAZĂ PE RITMURI DE RAP

Dr. Howard Gardner a definit inteligența ca fiind capacitatea de a găsi și de a rezolva probleme și de a crea produse de valoare în propria cultură. Altfel spus, inteligența este o modalitate de caracterizare a intelectului uman, care deschide noi orizonturi educaționale și care pune în lumina reflectoarelor importanța explorării propriului potențial.

Inteligențele multiple, conform Gardner, reflectă mai bine datele comportamentului uman ˝inteligent˝și sunt caracterizate de competența cognitivă umană definită în funcție de ansamblul de abilități, talente sau aptitudini mintale. Indivizii obișnuiți posedă, într-o oarecare măsură, toate aceste abilități, ei deosebindu-se prin nivelul abilităților și natura combinației dintre acestea.

Conform lui Howard Earl Gardner, profesor la Universitatea Harvard, inteligența bazată pe coeficientul de inteligență (IQ), precum și teoria dezvoltării cunoașterii a lui Piaget au devenit limitative.

În acest sens, el a schimbat paradigma și a dezvoltat teoria inteligențelor multiple pe care a explicat-o pentru prima dată în „Frames of Mind”, în 1983. Deși ultra contestat și criticat de-a lungul timpului, cu teoria lui putem analiza potențialul intelectual neexplorat și analiza nivelul de inteligență pe care fiecare om îl posedă în diferite grade și combinații.

În Frames of Mind, Howard Gardner a tratat inteligențele personale ca pe o singură bucată. Din cauza asociației lor apropiate în majoritatea culturilor, ele sunt deseori legate împreună. Cu toate acestea, el argumentează că are totuși sens să ne gândim ca la două forme de inteligență personală. Gardner pretinde că cele nouă inteligențe rareori operează independent. Ele sunt utilizate în același timp și tind să se completeze una pe alta pe măsură ce oamenii dezvoltă abilități sau rezolvă probleme.

În esență, Howard Gardner argumentează că a făcut două afirmații esențiale despre inteligențele multiple.

Aceea că:

  • Teoria este o explicație a cunoașterii umane în integralitatea sa. Inteligențele furnizează o nouă definiție a naturii umane, din punct de vedere cognitiv (Gardner 1999: 44). Ființele umane sunt organisme care posedă un set de inteligențe de bază.
  • Oamenii au o combinație unică de inteligențe. Howard Gardner argumentează că marea provocare în ce privește utilizarea resurselor umane este cum să utilizezi cel mai bine această unicitate care ne este conferită, ca specie care demonstrează mai multe inteligențe. (ibid.: 45).

Ținând cont de toate aceste informații, vă propun mai multe lecții scurte centrate pe educație financiară, prin muzică.

Pe scurt, iată cum se caracterizează inteligența muzicală/ritmică.

Indivizii care au talent la muzică, învață prin ascultare și pot reține și răspunde la o varietate de sunete, inclusiv la vocea umană, la sunetele mediului înconjurător și la melodii diferite. Recunosc cu ușurință stilurile muzicale, colectează muzică sau informații muzicale și sunt ușor de distras de sunetele sau zgomotele din mediul înconjurător. Ei găsesc simbolismul în muzică , și sunt capabile să exprime idei și sentimente prin sunet și ritm. Iubesc muzica și, pentru cei mai mulți dintre ei, viața le este guvernată de aceasta. Lor le poate fi ușor să țină minte o listă lungă de cântece și pot auzi cu ușurință melodii în minte, chiar și atunci când nu se aude în jur. Deseori își pot surprinde prietenii cu abilitatea lor de a învăța o melodie doar auzind-o.

Astfel, pentru a învăța mai ușor, cu mai mult drag și pentru ca învățarea să fie de impact și să aibă relevanță din punctul de vedere al modului în care asimilezi, îți propun o aventură muzicală, distractivă și inspirațională, centrată pe planificarea banilor, pusă în scenă prin intermediul Michelee Puppets.

ECONOMISEȘTE, CHELTUIE, PARTAJEAZĂ, BUGETEAZĂ | SAVING, SPENDING, SHARING, BUDGET, by MicheLee Puppets

Photo by Volha Milovich on Unsplash

PAGINĂ DE JURNAL |  ECONOMISEȘTE, CHELTUIE, PARTAJEAZĂ, BUGETEAZĂ

În timpul sau după ce ai urmărit acest videoclip, gândește-te ce reprezintă fiecare categorie pentru tine și cum se reflectă în bugetul tău. Apoi, stabilește-ți cum ai vrea să-ți împarți banii câștigați,  pe termen lung, mediu și scurt, astfel încât să economisești cu consecvență și să cheltui cu înțelepciune.

Amintește-ți din lecțiile anterioare… ai putea pune deoparte cel puțin 10%, recomandat 20%, din veniturile tale lunare. Totodată, dacă e posibil, alocă mai mult de 30% achizițiilor viitoare importante pentru tine și familia ta. Propune-ți să cheltuiești doar ce-ți rămâne.

Completează sumele planificate aici, iar la finalul lunii revin-o să vezi cum stai.

Știai că…

Persoanele care de obicei economisesc au tendința de a se stresa când cheltuie bani și sunt adesea expeditivi decizional pentru că ei „cred că este un lucru corect”, după cum a declarat Scott Rick, profesor asociat la Michigan Ross School of Business, pentru CNBC Make It in 2020.

De cealaltă parte, cheltuitorii nu experimentează această ezitare viscerală atunci când fac o achiziție, ceea ce le permite să fie mai detașați în deciziile lor de cumpărare.

După cum intuiți probabil, o variantă anume nu este neapărat mai bună decât cealaltă. Bineînțeles, cheia unui comportament sănătos financiar, ca și în alte domenii ale vieții, este moderația.

Bibliografie

  • Raising Money-Wise Kids: https://micheleepuppets.org/raising-money-wise-kids/ 
  • Inteligențe Multiple – Noi Perspective, Howard Gardner

 

Câștigă bani cu inteligență, economisește-i cu consecvență și cheltuie-i cu înțelepciune!

În cazul în care consideri că opinia ta poate fi valoroasă pentru comunitatea oamenilor preocupați de educația financiară, ne poți lăsa comentariul tău mai jos.

Lasă un răspuns

Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale.

Citeste mai mult

Tu știi valoarea averii pe care o deții?

VALOAREA NETĂ PERSONALĂ
Dacă vrei să descoperi cât îți valorează averea, este important să-ți măsori valoarea netă personală. Așa, vei avea un bun indicator al sănătății tale financiare și vei avea un reper măsurabil cu care vei putea lucra îndeaproape.

citeste mai mult »
Cum să-mi lansez prima afacere?

TOTUL ÎNCEPE ODATĂ CU VIZIUNEA
Micile afaceri joacă un rol important în economia oricărei societăți. Atunci când antreprenorul la început de drum își înființează o firmă, capitalizează pe oportunitatea de a-și testa ideile de afaceri pe o anumită piață.

citeste mai mult »